marți, 29 ianuarie 2013

Material pentru Ziua sigurantei pe Internet



Liceul "Mihai Viteazul" Ineu
05.02.2013 Ziua Siguranţei pe Internet
profesori

Internetul este un mediu informaţional interesant si instructiv ce oferă modalitaţi plăcute de petrecere a timpului liber. Copiii si tinerii sunt cei mai înfocaţi utilizatori: calculatorul, telefonul mobil si Internetul integrându-se deplin in viata lor cotidiana. Pentru ca ei sa poată beneficia de aceste resurse extraordinare fară riscuri privind siguranţa lor, organizaţi ore de discuţii privind avantajele si riscurile Internetului!
*    Faceţi-va temele!
*    Stabiliţi împreuna cu elevii regulile de utilizare a calculatorului si Internetului in cadrul diferitelor activităţi didactice.
*    Includeţi calculatorul si Internetul printre instrumentele didactice de baza in desfăşurarea orelor dumneavoastră.
*    Evitaţi folosirea motoarelor de căutare in timpul orelor de clasa.
*    Acordaţi suficienta atenţie atitudinii elevilor in fata calculatorului.
*    Amintiţi-le elevilor ca nu tot ceea ce citesc sau vad pe Internet este adevărat.
*    Nu interziceţi elevilor sa folosească aplicaţiile preferate (chat, emailul etc.) in comunicarea lor online.
*    Discutaţi despre riscurile la care se pot expune daca accepta întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil.
*    Explicaţi-le părinţilor importanta folosirii adecvate a Internet-ului de către copii (informaţii de cultura generala, ajutor la teme, recreere) si rolul lor in evitarea pericolelor la care pot fi expuşi copiii.
*    Informaţi atât elevii, cat si părinţii unde pot sa raporteze o situaţie de pericol sau un abuz.

Responsabil comisie metodică Info şi TIC

luni, 21 ianuarie 2013

    Mult timp petrecut pe internet nu reprezintă în mod necesar un simptom al unor probleme pe care copilul le-ar avea legate de utilizarea internetului. Aceasta este una dintre concluziile unui raport  legat de utilizarea excesivă a internetului în rândul copiilor de 11-16 ani. Rezultatele arată că majoritatea adolescenţilor au control asupra felului în care utilizează internetul; cei care sunt predispuşi la utilizare în exces şi vulnerabili la consecinţe negative sunt cei mai în vârstă, cei cu probleme emoţionale şi cei pe care îi caracterizează 'căutarea de senzaţii'.
    În privinţa prevenirii utilizării excesive, se  recomandă ca părinţii să fie implicaţi în activităţile online ale copiilor lor prin oferirea de sprijin şi discuţii, în mod special atunci când copilul a fost deranjat de ceva pe internet. Când aspectele neplăcute sunt discutate direct, este mult mai probabil ca timpul petrecut online să fie folositor pentru dezvoltarea unor competenţe digitale şi a unor obiceiuri de utilizare pozitivă a internetului, pe măsură ce copiii cresc. 
    Strategiile de protecţie a copiilor ar trebui să înceapă offline şi la o vârstă mică, observând manifestarea unor caracteristici psihologice, cum ar fi „căutarea de senzaţii” sau probleme emoţionale. 
De retinut ...
La 5 februarie este Ziua  Sigurantei pe Internet.

Doua manastiri din Ardeal

...


Ce reprezinta cele patru fotografii?